2015. február 26., csütörtök

Olimposzi történetek, 27. rész: Poszeidón Kis Fekete Könyvecskéje

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Poszeidón Kis Fekete Könyvecskéje [rövidített változat]
Avagy így ne próbálj hódítani!

Habár Percy megígérte, hogy nem fog mesélni apja hódításairól, azért ismerjük meg Poszeidón leghíresebb "barátnőit"!

Először is ott volt Korónisz, egy görög hercegnő. Lágy fekete haja volt és állandóan fekete ruhákat viselt, mintha temetésre készülne, de Poszeidón mégis látott benne valamit. Egy nap a partig követte Koróniszt, ám amikor flörtölni próbált vele, a hercegnő elszaladt. Mivel nem akart úgy járni, mint annak idején Amphitritével, ezért utánarohant.
"- Hé, gyere vissza! Csak egy csókot akartam! Nem foglak megölni!
Valószínűleg nem ezeket kellene mondani, ha kergetsz egy lányt." ~ Percy Jackson
Nemcsoda, ha Korónisz pánikba esett és segítségért kiabált. Mikor a város felé futott és Athéné templomán megakadt a szeme, gyorsan segítségért kezdett fohászkodni Pallasz Athénéhez.
Szerencsére Athénének kiváló hallása volt és amikor észrevette, hogy Poszeidón üldözi a lányt, roppant dühös lett. Az istennő csettintett egyet, mire Korónisz varjúvá változott és el tudott menekülni az őt üldöző isten elől. Korónisz lett az első varjú a Földön, ezért a neve varjút jelent görögül. Természetesen Poszeidón rájött arra, ki a felelős a hercegnő átváltozásáért és ezután még inkább utálta Athénét (így is neheztelt rá az elveszített verseny miatt). Ezután a tengeristen elhatározta: minden lehetőséget meg fog ragadni arra, hogy megsértse Athénét.

Nem sokkal később Poszeidón belehabarodott egy gyönyörű lányba, Medúzába. Medúza kifejezetten hízelgőnek találta a kitüntetett figyelmet, ezért a tengeristennek ettől kezdve könnyű dolga volt. Poszeidón elvitte Medúzát Athénbe, Pallasz Athéné templomába. A pár kényelmesen elhelyezkedett az Athéné tiszteletére emelt szobor lábánál és ott romantikáztak, ez pedig hatalmas sértésnek számított.
"[...] mint amikor valaki egy égő kutyagumival teli zacskót hagy a tornácodon, becsenget és elmenekül. Nem mintha én valaha is csináltam volna ilyet, persze." ~ Percy Jackson
Athéné éppen lenézett az Olimposzról és meglátta, mi történik a templomában. Az istennő összeszedte minden kreativitását és kigondolta a tőle telhető legszörnyűbb átkot.
Medúza egyik pillanatról a másikra változni kezdett: Haja mintha mérges kígyók fészkévé vált volna, nyelvét is úgy nyújtogatta, mint egy kígyó. Arany denevérszárnyai és éles fogai nőttek, áthatolhatatlan pikkely fedte a testét és karmai rézből voltak. Arca és szemei olyan rettenetesek lettek, hogyha valaki a szemébe nézett, rögtön kővé változott.
Poszeidón szeme éppen csukva volt és egy csókot akart adni újdonsült kedvesének, aztán meghallotta a különös sziszegő hangot.
"- Bébi, léket kaptál? - ugratta.
Aztán kinyitotta a szemét. Gyorsabban ugrott hátra, mint egy megsértett bálna.
- Szent... Mi a... Ó, ISTENEK! Megcsókoltam ezt a... FÚJ! SZÁJÖBLÍTŐT! SZÁJÖBLÍTŐT!" ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Mivel Poszeidón halhatatlan volt, így nem változhatott kővé, viszont annál jobban megijedhetett. Olyan gyorsan távozott a helyszínről, hogy még köszönésre sem vette a fáradtságot. 
Medúza megtört új ábrázata láttán, fejét egy kendővel takarta le. Mindentől és mindenkitől távol, egy barlangba vackolta be magát, mindössze két nővérének árulta el tartózkodási helyét. Nővérei éppen úgy jártak, mint ő maga, ők is szörnyek lettek.
A gorgók később komoly fejtörést okoztak a hősöknek, de az már egy másik történet. Végül Medúza feje Athéné egyik szimbólumává vált, ugyanis Perszeusz fejezte le, aki a fejet Athénének adta. Az istennő a gorgófejet a pajzsára, vagyis égiszére helyezte, és a csatákban gyakran arra használta, hogy ellenségeit kővé dermessze (nem csak átvitt értelemben).

Poszeidónnak nem minden kapcsolata alakult ám ilyen rosszul! Például randizott egy igazán kedves lánnyal, Eurünomével. Született egy közös gyermekük, Bellerophontész, akiből nagy hős vált.
"Apropó, Eurünomé neve azt jelentette: az ellenséged, és nem tudom, hogyan bírta Poszeidón nevetés nélkül megszólítani őt. Ó, ellenséged, adj egy csókot! A barátnőm az ellenséged! Az ellenségeddel járok!" ~ Percy Jackson
Másik szépséges barátnője Aithra volt, akitől egy még híresebb félisten gyermeke született, Thészeusz. Nemcsak Zeusznak születtek hatalmas hős gyermekei!

Ha igazán szeretett valakit Poszeidón, annak alakváltó képességet ajándékozott. Ezt tette egyik barátnőjével is, Mestrával. Mestra olyan állattá változhatott át, amilyenné csak szeretett volna.
Egyik félisten unokájának is adott ilyen képességet, Periclymenusnak, aki úgy harcolhatott, mint egy kígyó vagy egy medve, vagy akár egy méhraj.
"Jómagam nem tudok alakot változtatni. Köszi szépen, Apa!" ~ Percy Jackson
Nem minden Poszeidón-utód járt olyan jól, mint a többség, ugyanis akadt köztük pár szörnyeteg is. Beleszeretett egy tengeri nimfába, Thoószába, ő szülte meg az óriási emberevő küklopszot, Polüphémoszt. Aztán volt egy másik óriás csemetéje is, Antaiosz, aki szerette félbetörni az embereket.

John Rocco -
Theophané találkozik Poszeidónnal
Egy másik alkalommal a tengeristen beleszeretett Theophanébe, a hercegnő pedig olyan szép volt, hogy a királyságban minden ifjú őt akarta feleségül venni. A lány már annyira besokallt a sok udvarlótól, hogy inkább imádkozni kezdett Poszeidónhoz, aki korábban szintén csapta neki a szelet.
"- Ha távol tartasz a többi udvarlómtól... - kezdte Theophané - ...a barátnőd leszek. Csak vigyél ki innen!
A föld morajlani kezdett. Egy mély hang azt mondta neki: SEMMI PROBLÉMA. MA ESTE MENJ A BIRKAKARÁMBA!" ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Mikor este kiosont a palotából a hercegnő, hatvan srác futott utána és mind a kezét akarták megkérni. Theophané egyre csak szaladt a birkakarám irányába. Mire elérte a karámot, több száz fiú futott utána paparazzik módjára, akik virágcsokrokkal és bonbonokkal üldözték őt. A karámhoz érve gyorsan beugrott a birkák közé, ahol egy anyajuhvá változott át és elvegyült a többi állat között.
Az udvarlók csalódottan elballagtak, aztán a hercegnő hálát adott az istenekre, mire az egyik kos rá kacsinott és azt mondta: "Szívesen!". Theophané megkönnyebbült és felajánlotta Poszeidónnak, hogy a barátnője lesz. Így, birkák alakjában töltötték közösen az estét és néhány hónappal később megszületett a varázslatos kos, Krysomallos. A kosnak arany gyapjúja volt, amiért később megnyúzták őt, és a gyapjú a legendás Aranygyapjú néven lett ismert.

6 megjegyzés:

  1. Wow.Mindenesetre kitettél magadért,Geri! Az Olimposzi történetek egyre jobbak. És nem tudom,ki hogy van vele,de nekem egyre jobban tetszik a Poszeidón-Athéné ellentétes páros! :D Na és Percy...nem változott semmit. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, Észlány! Kedves vagy. Percy megjegyzései mindig hatásosak! :)

      Törlés
  2. Egyszeruen imadom. Ha abbahagyod en komolyan mondom megnyuzlak. :) Nem tudom hogy csinalod de elerted,hogy naponta 4x is az oldalra nezzek es tukon olve varjam a kovetkezo reszt. Remelwm lesz folytatas,mert egszeruen zsenialis. Gratulalok hozua. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi, nem fogom abbahagyni! Örülök, hogy tetszik a bejegyzéssorozat! Holnap jön az új rész. :) És köszi szépen!

      Törlés
  3. Király vagy Geri! :) Ezek királyak és gondolom sok időt szánsz ránk,vagyis a csopira szóval örök hálánk Geri!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azért van velük időm rendesen, de szívesen fordítok és végzek hozzá némi "kutatómunkát", ugyanis Rick Riordan említ teremtményeket, személyeket, akiknek/amiknek a magyar megfelelőjét és háttértörténetét meg kell keresnem ahhoz, hogy érthető fordítás születhessen. Szóval nem csak rácsapok a hasamra és fordítok egyet össze-vissza. Mint említettem, szívesen készítem ezeket (és minden más bejegyzést) és nekem is kikapcsolódás.
      Természetesen nektek is köszönet jár, mert ha nem lennétek, akkor talán ezek a bejegyzések sem készültek volna el!
      Köszi, Réka!

      Törlés