2013. október 14., hétfő

Mitológia Percy Jackson-módra / Héroszok: Thészeusz

Thészeusz és Ariadné (forrás)
Thészeusz az egyik legnagyobb görög hérosz. Isteni apja Poszeidón volt, a tengerek istene; halandó apja Aigeusz. Anyja pedig a troizéni királylány, Aithra. Tetteinek nagysága alapján Héraklésszel és Akhilleusszal rokonítható. A mitológiai hagyomány mellett azonban léteznek életének olyan momentumai is, amelyek megtörtént történelmi eseményekhez kapcsolódnak. Ezért Thészeusszal kapcsolatban keverednek a mesés és a valós elemek.

Az ifjú távol nevelkedett az apjától, nagyapja udvarában. Aigeusz egy súlyos szikla alá rejtette kardját és saruját, és meghagyta, hogy csak akkor küldjék el hozzá Athénbe a fiát, ha már a maga erejéből képes lesz a sziklát elgördíteni, hogy apai örökségét magához vegye.

Thészeusz hőstettek sorát akarta véghezvinni. Ugyan sokan figyelmeztették rá, hogy a szárazföldi út veszélyeket rejt, de ő hajthatatlan maradt, így ehhez az úthoz fűződnek első eredményei. Megölte a fenyőhajlító Szinniszt, végzett egy Phaia nevű hatalmas vaddisznóval és egy Szkürón nevű rablóval. Megölte Periphétészt is, akinek buzogányát mindenhová magával vitte. Ezután Thészeusz megérkezett Athénba 16 évesen. Anyja a sziklához vezette, az ifjú könnyed mozdulattal emelte ki alóla a kardot és a sarut.

Aigeusz király fényes versenyjátékot rendezett, ezen részt vett a krétai Minósz király fia is, aki mindenkit legyőzött. Féltékenyen nézték az idegen győzelmét az athéniek, Aigeusz király ekkor a marathóni bika ellen küldte a krétai királyfit, és a bika halálra taposta őt. Minósz király méltó haraggal indított hadjáratot fia gyilkosai ellen, és az istenek is megbüntették Athént a vendégjog durva megsértéséért. Járványt és szárazságot bocsátottak a város lakosaira, még a folyók is kiapadtak. Apollón isten kijelentette, hogy az istenek haragja csak akkor szűnik meg, és az athéniek csak akkor szabadulnak a csapásoktól, ha kiengesztelik Minószt.
  
A krétai király kegyetlen sarcot követelt. A békekötés fejében arra kötelezte Athént, hogy kilenc évenként hét fiút és hét lányt küldjenek Krétába. Rájuk borzalmas sors várt, ugyanis a krétai királyné lányának szörnyszülött, félig bika alakú fia, a Minótaurusz falja fel őket zegzugos barlangjában, a labirintusban, amit a Minósz szolgálatában álló, athéni származású ezermester, Daidalosz épített. Thészeusz önként jelentkezett az ifjak közé, mivel úgy vélte, hogy képes legyőzni a szörnyet. Apja, Aigeusz arra kérte, hogy vigyen magával fekete és fehér vitorlát: a hazatéréskor fehérrel jelezze, ha sikerrel járt, míg a fekete vitorlát társai tűzzék ki, ha Thészeusz elesne a küzdelemben.

A krétai királylány, Ariadné beleszeretett Thészeuszba, és minden erejével azon volt, hogy segítse őt. Adott neki egy gombolyag fonalat, hogy miután legyőzte a szörnyet, ki tudjon találni a labirintusból. Thészeusz ezzel a segítséggel véghez is vitte a feladatát, legyőzte a Minótauruszt. Ezután kiszabadította a fogságban sínylődő athéniakat. A hazafelé úton azonban hálátlannak bizonyult: Naxosz szigetén kitette az alvó Ariadnét, és továbbhajózott. Thészeusz meg is fizetett a tettéért: hazafelé elfelejtette kicserélni a fekete vitorlát fehérre, ezért apja bánatában egy szikláról a tengerbe vetette magát.

Apja helyébe lépett lépett a trónon, és ő lett Athén királya. Thészeusz nevéhez fűződik Athén városának egyesítése is. Híres épületek és ünnepek kapcsolódnak Thészeusz nevéhez.
Hadjáratot vezetett a Fekete-tenger partjára az amazonok ellen, ott foglyul ejtette Antiopét, az amazonok királynőjét, majd később feleségül vette. Antiopé halála után Thészeusz feleségül vette Phaidrát, aki Ariadné testvére volt, majd megszületett fiuk, akinek a Hippolütosz nevet adták

Peirithoosz elhajtotta Thészeusz marháit, aki ezért üldözőbe vette. Peirithoosz szembefordult vele, majd a két hérosz megcsodálta egymás szépségét és erejét. Újdonsült barátja meghívta a lapithák országába Thészeuszt, ahol szembekerült a kentaurokkal, ekkor találkozott először Héraklésszel. Állítólag együtt rabolták el Helenét Artemisz Orthia templomából, később együtt harcoltak a dioszkuroszok ellen.

Thészeusz távollétében felbolydult Athén élete. Menesztheusz volt az első demagóg, aki feltüzelte az athéniakat Thészeusz ellen, és behívta a városba a Dioszkuroszokat. Thészeusz anyja, Aithra is fogságba került. Héraklész vendégségben járt Aidóneusznál, hogy kikérje Thészeuszt, akit még mindig fogságban tartott. Közben az athéniak derekasan harcoltak a támadók ellen, de lassan kezdett fogyni Thészeusz híveinek száma.
Ezután elhajózott Szküroszba, segítséget kért Lükomédésztól az athéniak ellen, de vendéglátója ehelyett felvezette egy magas sziklára, s onnan lelökte Thészeuszt.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Geri! Érdeklődnék, mert nagy percy rajongó vagyok, elsősorban a könyveké, hogy a house of hades-sorozat a percy-s sorozat után fog-e játszódni, vagy különálló történet, és, hogy megjelenik-e itt, Magyarországon? Bocsi a sok kérdést, de csak most találtam rá erre az oldalra. Válaszodat várom: Enikő.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Enikő!

    A "The House of Hades" nem egy könyvsorozat, hanem a "Heroes of Olympus" sorozat negyedik kötete! A "Heroes of Olympus" sorozat a "Percy Jackson és az olimposziak" folytatása! Mindegyik sorozat 5-5 kötetből áll, illetve a "Heroes of Olympus" ötödik és egyben befejező kötete, a "The Blood of Olympus" 2014. október 14-én fog megjelenni.
    A "Heroes of Olympus" sorozatot Magyarországon a Könyvmolyképző Kiadó tervezi kiadni, egyelőre úgy tűnik, hogy az első rész, a "The Lost Hero" csak jövő évben jelenik meg magyar nyelven!

    Remélem tudtam segíteni! Bármilyen további kérdésedre is szívesen válaszolok!
    Üdv: Geri

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen!!!! Nagyon sokat segítettél. :) Klassz az oldal!!! Na, ha jövőre megjelenik az 1. rész, akkor addig újraolvasom a Percy-s sorozatot. :) Köszi még egyszer a segítségedet, és a gyors választ : Enikő.

    VálaszTörlés