2013. február 22., péntek

Mitológia Percy Jackson-módra: Hermész

Hermész, az istenek szárnyas hírnöke
Hermész az istenek szárnyas hírnöke, de emellett ő volt a pásztorok, az utazók, a kereskedők és a tolvajok védelmezője; az irodalom, az ékesszólás, az atlétika, a súly- és hosszmértékek istene. Mindemellett közismert az olimposziak között furfangjáról és ravaszságáról. Mivel az ékesszólás, az irodalom és a költészet egyik képviselője is, ezért Apollón egyik legközelibb barátja. Zeusz és Maia nimfa gyermeke. Római megfelelője Merkúr.

Mivel anyja alacsonyabb rangú istennő volt, Hermész nem került fel rögtön az Olimposzra, így a földön maradt, és az árkádiaiak nyáját őrizte. Amikor megunta a földi életét, kérte anyját, engedje fel őt az Olimposzra. Anyja féltette, hogy nem fogják befogadni az istenek. Az olimposziak azonban kedvesen fogadták, mert már hallottak csínytevéseiről, és Zeusz küldöncévé nevezték ki. Mint az istenek és emberek közötti kapcsolat fenntartója, Hermész kísérte le az Alvilágba a holt lelkeket Kharónhoz, és ő hozott esténként álmot a halandók szemére.
Számos hősnek és istennek segített, pl.: Perszeusznak, Herkulesnek, Odüsszeusznak, Orpheusnak, Árésznek, Zeusznak, Dionüszosznak.

Hermész, mint az istenek hírnöke hordja a kerükeión pálcát, egy hírnökbotot, mely köré két kígyó tekeredik. Ez a kereskedelem ősi szimbóluma.
Hermész szárnyas, rövid bőrcsizmát visel, valamint egy széles karimájú nemezsapkát, ami képes láthatatlanná tenni a viselőjét. Fegyvere egy arany kard.

Luke, Hermész fia
Az 1980-as évek végén megismerkedett May Castellannal. May Castellan egy tisztánlátó halandó volt, aki átlátott a Ködön és rendelkezett az Orákulum-képességgel. Később megszületett fiuk, Luke Castellan. Hermész a családdal maradt Luke születése után még egy évig, utána viszont kénytelen volt visszatérni az Olimposzra.
Luke egyre idősödve jobban és jobban haragudott apjára, amiért olyan korán elhagyta őket és fájdalmat okozott édesanyjának. Ezek az érzelmek szépen lassan már akkorára gyülemlettek benne, hogy az istenek ellen fordult és Kronosz szolgálatába állt.
A szörnyek tengerében” Hermész segített Percyék küldetésében, amikor Percynek ajándékozott egy termoszt, ami egyben iránytű volt és egyben tartalmazta a négy égtáj szeleit; másik ajándéka pedig egy vitaminos rágótablettákkal teli műanyag flakon volt, melyben a különböző mágikus vitaminok más-más szörny alakját mintázták. Hermész hitt Luke-ban, hogy még idő előtt átáll a jó oldalra, ezért is támogatta Percyt. Mikor Poszeidóntól egy levelet adott át Percynek, akkor elmondta a fiúnak, hogy Luke-nak még van ideje elpártolni Kronosz mellől.
Hermész hírnökbotja
Forrás: www.fanpop.com
Hermész a történet folyamán végig kitartott Percy küldetésének sikere mellett, ahol tudott, ott segített a hősnek. Percy Jackson történetéből azt is megtudjuk, hogy George és Martha a két kígyó neve, akik Hermész hírnökbotján tekeregnek.
Hermész rövid időre megharagudott Percyre és Annabeth-re, mert úgy vélte, a fiatalok nem fogják megmenteni mégsem időben a fiát. Luke önfeláldozása után aztán megbocsátott a két félistennek. Belátta, hogy egyedül Luke menthette meg saját magát. Még mielőtt a Párkák elvitték volna fia testét, megcsókolta Luke homlokát és egy utolsó áldást mondott érte.
Miután megszavazták az olimposziak, hogy kötelesek lesznek elismerni gyermekeiket, Hermész egy listát adott Percynek a gyerekei névsorával és arra kérte, ő maga keresse meg és kísérje őket a Félvér táborba. Percy megígérte neki, így fog tenni.

A titánok bukása után Hermész és Percy beszélgettek, többek között Luke-ról is.
Részlet a párbeszédből:
„- Azt akarom mondani, hogy igaza volt. Luke szerette magát. Az élete végén megértette, mi a sorsa. Megértette, miért nem segített rajta. Rájött, mi a legfontosabb.
- Sajnos mindkettőnk számára későn.
- Vannak más gyerekei is. Tisztelje meg azzal Luke emlékét, hogy elismeri őket. Erre minden isten képes.
Hermész lecsüggesztette a vállát.
- Próbálkozunk, Percy. 0, mi mind megpróbáljuk állni a szavunkat! Egy darabig megy is, és a világ szebb és jobb lesz. De mi, istenek, nem a fogadalom megtartásáról vagyunk híresek. Ne felejtsd el, te is egy be nem tartott fogadalomból születtél. Aztán szépen-lassan elfelejtjük, mit ígértünk. így van ez, mióta a világ világ.
- Megváltozhatnának.
Hermész felkacagott.
- Azt hiszed, hogy háromezer év után megváltozhatunk?
- Igen. Azt.
Hermész meglepetten nézett rám.
- Tényleg azt hiszed, hogy... Luke szeretett. A történtek után is?
- Biztos vagyok benne.
Hermész a szökőkútra meredt.
- Megkapod a gyermekeim listáját. Van egy fiam Wisconsin-ban. Két lányom Los Angelesben. És néhány másik. Gondoskodni fogsz róla, hogy a Táborba kerüljenek?
- Igen. Én nem felejtem el, amit ígértem.
George és Martha a hírnökbot körül tekergett. Ha a kígyók tudnának mosolyogni, akkor most mosolyogtak volna.
- Percy Jackson - kezdte Hermész -, tanulhatnának tőled az istenek egy-két dolgot.”
Az utolsó olimposzi, 333-334. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése