2013. február 24., vasárnap

Mitológia Percy Jackson-módra: Árész

Árész, a hadisten
Árész a harc és a háború istene. Zeusz és Héra gyermeke. Árész Pallasz Athéné ellentéte, hiszen ő nem a győzedelmes és igazságos háború bölcs istene, hanem az értelmetlen vérontás és a kegyetlen öldöklés megtestesítője. Számára csupán az erő, a hatalom és az erőszak lényeges egy-egy háború alatt; a győzelem csupán ráadás, másodlagos tényező. A római megfelelője Mars. Árész olimposzi szerelme Aphrodité. [Gyermekei közé sorolják bizonyos mitológiai történetek Erószt (Cupidót), akit Aphrodité szült neki.]
Szent állatai a kutya és a keselyű.

Természetéből fakadóan nem éppen a békés olimposziak közé tartozik, még közülük is kirí indulatosságával és féktelenségével, a kegyetlenségéről nem is beszélve. Mihelyst tudomást szerzett egy háborúról, harci sisakjában nyomban szekérre pattant, melyet két fekete tűzokádó paripa húzott. A harcokban kiszámíthatatlan volt, hol az egyik sereget segítette, hol a másikat. Olyannyira képes volt felhergelni két egymásnak rontó sereget, hogy az sem érdekelte, ha a végén mindenki odavész.
Megvetette a rendet és a békét, hiszen ezek csak akadályozták egy háború kitörését, ezért támogatott mindenkit, aki meg akarta törni a békét. Mivel vak dühvel csapott bele minden harcba, gyakran alulmaradt főleg Athénével szemben számos alkalommal alulmaradt, mivel Árész vak dühvel csapott bele a harcba. Egy alkalommal Herkulesnek is sikerült legyőznie a hadistent.

Árész lánya, Clarisse
Árésznek számos félisten gyermeke született, akik híresek voltak harci tehetségükről, erejükről és hirtelen haragjuktól. Közülük a legismertebb ma is élő, Clarisse La Rue. Clarisse a Félvér tábor Árész-kabinjának vezetője. Az ő vezetésével vonultak harcba Árész gyermekei, ő a zászlózsákmányoló játék egyik állandó kapitánya. Az Árész-kabin lakói örökölték apjuk vérmérsékletét; ajándékokkal is elhalmozta őket a háború istene, melyek általában különféle harci eszközök voltak. Clarisse kétszer is kapott egy elektromos lándzsát (miután Percy az elsőt eltörte), ami az egyik legveszélyesebb fegyvernek bizonyult a hősök között.

Az emberek között felvett alakja általában egy bőrszerkós vad motoros, aki egy „bébielefánt méretű” Harley Davidsonnal rója az utakat.
 
Árész először egy étteremben találkozott Percyékkel 7 nappal a nyári napforduló előtt, amikor a hősök éppen a mestervillám és Sally Jackson után kutattak. Akkor a hadisten egy szívesség kérésével állt elő, mégpedig azzal, hogy szerezze vissza neki a víziparkban felejtett pajzsát. Cserébe felajánlotta, hogy gyorsabban eljuttatja őket Nyugatra. Többek között itt árulta el, hogy részt vett az istenek közötti viszály szításában, hiszen ő Hádészt gyanúsította szándékos, ezzel Zeuszt és Poszeidónt az Alvilág Ura ellen hangolva. Ebből is látszik, hogy minden adandó alkalmat megragadott arra, hogy háborút szítson! Árész mondta el Percynek, hogy Sally nem halt meg, csupán Hádész fogja. A szívességért cserébe egy hátizsákot is kaptak tőle, melyben volt egy zacskó aranydrachma és ruhák hármójuknak.
Aztán kiderült, hogy Árész mindvégig tudta, ki lopta el a mestervillámot és csapdába csalta Percyt, mire a fiú kihívta párbajra az istenséget, Percy legyőzte Árészt.
Bár az Olimposzi Tanácsteremben arra is fény derült, hogy minderre Kronosz használta fel álmain keresztül.
 
A harmadik részben Percy megsemmisítése mellett szavazott, amikor az istenek arról hezitáltak, hogy kockáztassák-e sorsukat Percy életben maradásával. Azt viszont tudjuk, csak Árész, Dionüszosz és Athéné szavaztak így, a többi olimposzi a fiú életben maradása mellett döntött.
 
Az utolsó olimposzibana Tüphón elleni küzdelemben is jelen volt, segített a többieknek. A sikeres csata után Árész is támogatta Percy istenné tételét, bár hozzátette: „Ez azt jelenti, hogy annyiszor lapíthatom palacsintává, ahányszor csak akarom, de mindig visszatér. Határozottan tetszik az ötlet.” 

A folytatásban elolvashatod Árész istenek ellen irányuló tervét „A Villámtolvajból”!
„- Nem számít. Az a lényeg, kölyök, hogy hátráltatod a háborús előkészületeket. A terv szerint meg kell halnod az Alvilágban. Erre az öreg Hínáragyú majd nagyon felkapja a vizet, szörnyen megharagszik Hádészra, amiért megölt téged. Ráadásul a Hullabűzösnél lesz Zeusz mester villáma, ettől meg majd Zeusz kattan be. A jó öreg Hádész pedig még mindig keresi ezt...
Sísapkát húzott elő a zsebéből, amilyet a bankrablók viselnek... és a motor kormányának két szára között kifeszítette. A sapka azonnal gyönyörűen kidolgozott, bronz harci sisakká változott.
- A Sötétség Sisakja - kapkodott levegő után Grover.
- Pontosan - mondta Árész. - Hol is tartottam? Ó, igen. Hádész pedig Zeuszra is és Poszeidónra is hulla mérges lesz, mert nem tudja, ki fújta meg ezt a sityakot. Elég hamar kialakul egy pöpec kis mindenki mindenki ellen csetepaté.
- De hiszen ők a maga családja! - tiltakozott Annabeth.
Árész vállat vont. - Ó, a családi háborúsdi a legjobb. Mindig az a legvéresebb. Mindig mondom, hogy nincs is annál jobb móka, mint azt nézni, ahogy rokonaink nyírják egymást.
- Denverben adta nekem a hátizsákot. A mestervillám egész idő alatt benne volt.
- Igen is, meg nem is - magyarázta Árész. - Lehet, hogy a te halandó agyadnak ez egy kicsit bonyolult, de a hátizsák a mestervillám tokja, csak egy kicsit átalakult. A villám azzal van kapcsolatban... valahogy úgy, ahogy a kardod, kölyök. Mindig visszatér a zsebedbe, ugye?”
A Villámtolvaj, 304. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése